Skopleje

Skopleje giver dine sko et langt og smukt liv

Sko bliver hele tiden belastede i brug, f. eks. af sved, snavs og fugtighed. De fleste er fremstillet af skind, som behøver pleje, ligesom den menneskelige hud.

Med den rigtig pleje opnår man :
Sko som ser velplejede ud
Beskyttelse mod fugtighed
Sko som sidder behageligt
Sko som holder længere

Der er nogle “gyldne regler”, der grundlæggende bør tages hensyn til ved skopleje:
Før skoene bruges første gang (undtagen laksko), bør de imprægneres. Sådan får alle materialer den nødvendige grundlæggende beskyttelse mod fugtighed og snavs. Imprægneringsmidlet skal sprøjtes på ca. tre gange efter hinanden med tid til tørring imellem hver behandling (sprøjt hellere flere gange et tyndt lag end et enkelt kraftigt). Ved regelmæssig gentagelse af behandlingen forbedres den beskyttende virkning.
    
Gennemblødte sko bør aldrig tørres ved ovne eller varmeapparater, da materialet kan blive hårdt, revnet og krakelere/sprødt. Udstop derfor skoene med avispapir, og lad dem lufttørre. Isætning af skoblokke, som giver skoen sin oprindelige form tilbage og formindsker rynker, giver en endnu bedre virkning.
     
Fra snavsede sko skal den værste snavs altid fjernes f.eks. med en børste, en fugtig klud eller en svamp. Derefter skal skindet plejes.
     
Sko bør skiftes hver dag, så materialet kan få lov at tørre, da et menneske dagligt sveder ca. et snapseglas fodsved, og skoene har brug for ca. 24 timer til at tørre. Holdbarheden bliver derved væsentligt forlænget. Passende skoblokke hjælper med at holde formen.
     
Brug altid det rigtige middel til skoplejen, så beskadigelse undgås.

Imprægnering

Imprægneringsmidlet PROTECTOR er egnet til alle slags skind og tekstiler (dog undtaget af lakskind og højglansskind). Anbefales også sko med ventilationsmembraner som Gore-Tex, Sympatex m.m. Beskytter mod vand, olie, fedt, snavs og misfarvning m.m.

Glat Skind
Glat skind er et samlet begreb for alt skind med glat, lukket overflade. Til det hører nubret eller mat skind. Det øverste lag af dyreskindet, hvorfra pelsen er fjernet.

Pleje
Glat læder får optimal pleje med skocreme eller læderfedt, som frisker farven op og desuden har en imprægnerende virkning. Kan bruges til sko, tasker, jakker m.m.
     
Rensning
Combi Cleaner er egnet til rensning og fjerner snavs uden at angribe farverne. Den er også god til fjernelse af rande fra sne og salt. Pletter bør behandles, før hele skoen renses. Det gøres ved at gnide skummet ind i skindet med en klud eller svamp.

Ruskind og Nubuck
Velourskind er et begreb, som dækker skind, der er slebet. Ruskind er slebet på den såkaldte kødside, og nubuckskind er slebet på narvsiden.

Pleje
Pleje foretages med specielt veloursplejemiddel, f.eks. Woly Velours Nubuck, som findes i en flaske med den praktiske påsmøresvamp, eller som spray. Efter plejemidlet er påført, bør overfladen “rives op” med en Woly “Suede cleaning kit“ eller ruskindsbørste, så skindets karakter bibeholdes (ellers vil de ru partikler med tiden klæbe sig fast).
    
Opfriskning af farve
Både ruskind og nubuck har brug for at få farven frisket op. Til det anbefales Woly Velours Nubuck.
     
Rensning og pletfjerning
Netop ifm. ruskind og nubuck er der ofte stor usikkerhed om den rigtige rensning. Til afstøvning og fjernelse af snavs er svampen i Woly “Suede cleaning kit“ eller ruskindsbørsten velegnede. Fedtede pletter fra f.eks. olie kan fjernes med Woly Velours Cleaner, mens der til pletter fra vand (f.eks. rande fra sne eller salt) kan anvendes Woly Combi Cleaner.

Specialskind
Under betegnelsen specialskind hører skind, som på én eller anden måde har fået en speciel behandling eller forarbejdning.

Lakskind
Lak er et glat skind, hvor overfladen er lakeret eller overtrukket med folie, som har en lukket overflade. Til dette anvendes Woly “Lac Patent”, som renser og plejer samtidig. På den måde bliver skindet tilført værdifulde næringsstoffer. Imprægnering og opfriskning af farve er ikke nødvendig.
     
Højglans/Polidoskind
Skind med meget glat overflade og højglans går under betegnelsen Polidoskind. Polidoskind behandles med Woly “Brush Off – Shoe Wax”, som plejer og holder skindet smidigt, så det ikke “krakelerer”, samt genskaber højglans.
     
Metal/Perlemor
Ligesom lakskindet er også dette skind lakeret eller overtrukket med et tyndt folie. Det er dog som regel noget blødere. Vi tilråder rensnings- og plejemidlet Woly Leather Balsam/Multi color Lotion. Det smøres på i et tyndt lag. Farven kan friskes op med Woly Fashion Leather Cream, der påføres i et tyndt lag.
     
Fedtet/olieret skind
Dette er enten glat skind eller ruskind/nubuck, som er behandlet med fedt. Derigennem opstår skindets “fedtede” karakter. For at holde skindet blødt og give det den typiske karakteregenskab tilbage anvendes Woly “Olied Nubuck”. Til opfriskning anvendes Woly Velours Nubuck.

Kombinationer/materialer af tekstil
Kombinationer kan være af forskellige materialer og/eller farvetoner. Materialer kan være som de tidligere nævnte skindtyper eller af tekstil.

Pleje
Almindelig pleje er mest enkelt med Woly Combi Cleaner. Dette universalmiddel plejer, renser og beskytter de mest forskellige kombinationer af materialer.

Alcatara

Pleje
Almindelig pleje er mest enkelt med Woly Combi Cleaner. Dette universalmiddel plejer og renser Alcatara.
     
Imprægnering
Hertil anbefales Woly Protector.

Husker du at pleje tasker og jakker?
Også disse kan plejes efter samme princip som sko. Ved opfriskning af farven skal der dog tages hensyn til, at ikke hele fladen behandles med en farvet creme, da afsmitning ikke kan udelukkes. Smør derfor kun creme på ridser og skrammer, gnid cremen godt ind, og polér godt efter med en klud.
.
Skopleje og miljø
 
Indpakningsmaterialer
Generelt sagt er alle Woly plejemidler pakket i emballager, som ikke belaster miljøet. De består af genbrugelige eller genbrugte materialer. Metaldåser er lavet af hvidblik. Ligeledes er spraydåser overvejende af hvidblik, med få undtagelser, hvor der er tilsat aluminium på grund af indholdet.

I lande, hvor hvidblik ikke indsamles for sig selv, kan det magnetisk adskilles fra affaldet og således føres tilbage til råstofkredsløbet. Også aluminium, som hovedsagelig anvendes i tuber, er det muligt at genbruge.

De anvendte flasker er af kunststof, da dette materiale er brudsikkert, og det er dermed er unødvendigt med yderligere ompakning. De anvendte kunststoffer består udelukkende af PETG (blæst polyethylenterephthalatat). PETG er uskadeligt ved bortskaffelsen af affald og forurener ikke grundvandet.

PVC, som er kendt for sine negative indflydelse på miljøet, bliver ikke anvendt af os.
.
Råstoffer
Som drivmiddel i sprøjteprodukterne anvendes udelukkende propan/butan, som ikke skader ozonlaget.

De råstoffer, som hovedsagelig anvendes til skoplejemidler, er overvejende naturprodukter som voks, olier og fedt. Disse råstoffer er biologisk opbyggede og uden miljøbelastning. Alle anvendte farvestoffer og farvepigmenter er ugiftige og fri for tungmetaller.

© 2024 Skolageret, Udviklet af Edition

   Visa MasterCard Dankort Mobilepay

  Min konto

  Glemt din adgangskode?

  Har du ikke en konto endnu?
  Opret konto